Laatste Nieuws


Een mooie stuk van een nieuwe leerlinge.  

My first bikram week!

 
August 14, 2016 
 
Zoals je misschien wel weet, vertoef ik sinds een aantal weken in Roffa! I have to say: I really like it here! Rotterdam is misschien nog steeds niet moeders mooiste, maar hoe langer ik hier ben, hoe meerverborgen schatten ik ontdek! Surprise surprise! Je hoeft alleen maar open te durven staan om nieuwe dingen te ontdekken en proberen. Mijn favoriete ontdekking hier? BIKRAM YOGA. By far! Seriously. I am in LOVE.

Ik heb de neiging om over te gaan naar Engels, omdat de bikram lessen ook in het Engels gegeven worden. “Tell me Aukje! What is Bikram yoga?” Aight. 90 minuten je in het zweet werken in een ruimte die verhit is tot 40 (!!!) graden Celsius, terwijl je jezelf in 26 poses manoeuvreert die ik tot voor kort nooit voor mogelijk had gehouden. Maar zoals Mary Poppins zingt: “Alles kan, als jij het laat gebeuren!”

Screen Shot 2016-08-21 at 23.19.55 

“Bikram yoga. Hoe KOM je erbij?” Nou, dat zal ik je vertellen. Tijdens een leuke date werd ik er op gewezen. “Wist je dat je een bikram yoga introductieweek kan doen voor maar 15 euro?” “Interesting…!” dacht ik! (Zowel de dude als de deal hihi!)  “Hmmm…. Zou het iets voor mij zijn?” You never know if you never try!
 

Dus, hoppa! Daar ging ik. Naar Bikram yoga Rotterdam. Waar instructrice Naomi haar eerste les zou geven. En ik dus mijn eerste bikramles ever zou krijgen. Ik had geen idee wat ik moest verwachten! En dat was maar goed ook! “Wat trek je eigenlijk aan bij zo’n les?” Nou ja, bijna niks! Want je zweet je echt het leplazerus. Maar echt. Ik dacht: “Dat valt vast wel mee, ik ben niet zo’n grote zweter.” Naahaaa! Geen mens die droog van zijn bikrammat af kruipt. I am telling you!


Daar stond ik dan. Op mijn mat. Met mijn oren gespitst om de aanwijzingen op te kunnen volgen, spiekend naar wat anderen deden (“WAT is de bedoeling??? Met mijn hakken op mijn handen gaan staan en dan mijn benen strekken???”) en starend naar mezelf in de spiegel. “Jezus, waar komt die enorme buts op mijn knie vandaan?” Iets met mindless living. Maar dat kon ik me nu niet meer veroorloven!
 

Opperste concentratie vereist! Helemaal “in the zone” probeerde ik zo goed mogelijk alle aanwijzingen op te volgen. En dat was nog niet gemakkelijk! De posities zijn hartstikke uitdagend, maar ook je uithoudingsvermogen wordt flink op de proef gesteld. Op het moment dat je zwarte vlekken begint te zien ga je even rustig op je knieën zitten. Adem in, adem uit. (Door je neus!) En... Hoewel niet geheel vlekkeloos: I DID IT!!! My first birkram yoga les! With a smile on my face! Jeeej!
 

Zoals ze in de achterhoek zeggen als iets is afgelopen: “We rolln de mattn op!” Maar niet zonder eerst de poeltjes zweet op te vegen. (I kid you not.) WAUW, dit was intens! Pas na de les drong tot me door hoe hardcore dit was geweest. En hoe overbodig het dragen van make-up is haha! “I have been doing this for five years now, this was by far the hardest class I EVER did! I saw you doing the poses. While smiling! I have to say: I’m well impressed.” aldus Ben, de gezellige Australiër die op het matje voor mij stond te zweten. Na samen zo’n pittige les te hebben overleefd, ontstaat er instant bonding haha! My very first bikram buddy! :)
 
Screen Shot 2016-08-21 at 23.20.11
 
Eerlijk gezegd was ik zelf stiekem ook best wel impressed. “Blijkbaar kan ik dit! Ook al is het KEI HARD werken, ik vind het nog leuk ook!” Morgen weer, besloot ik. En toen die les ook weer goed beviel: “Ik ga gewoon de HELE week! Kijken wat dat met me doet.” JEETJE, wat ben ik blij met die beslissing! Ik voelde de benefits van bikram al na één les, maar een week lang elke dag bikram yoga doet écht iets met je. Het maakt (iets in) me los!
 

"Wat een mazzel heb ik, dat ik flexibel genoeg ben om dit te doen!" dacht ik, toen ik met een voldaan gevoel in het zonnetje naar huis fietste, na les numero 3. Dan heb ik het niet over m'n lenigheid, maar over het feit dat ik tijd hierin kan investeren. Het voelt als een awesome cadeau dat ik mezelf geef. EN krijg van de studio, want een proefweek kost dus maar 15 euro! Mooie bonus: ik ontmoet hier super fijne mensen! (klanten en instructrices!) Heel fijn! Een bikramles is dus veel méér dan 90 minuten zweten, het is een soort super intense meditatie én workout. Goed voor mind, body en soul. #radicalselfcare haha! En na afloop is het dus nog gezellig ook. Ik merk dat lekker in mijn vel zit. Jup! Door bikram voel ik me hot hot hot! (Sorry, deze kon ik niet laten liggen hihi!)

Doordat ik regelmatig ga, zie ik mijn lichaam veranderen en voel ik mezelf letterlijk en figuurlijk groeien in de posities. Ik word fysiek en mentaal sterker, omdat ik stap voor stap (en zonder te forceren!) mijn grenzen oprek. Ik heb geloof ik nog nooit zo mooi rechtop gelopen! Seriously. Ik ben ZO BLIJ dat ik hier mee begonnen ben! Al wist ik het van te voren niet: I really needed this.

Screen Shot 2016-08-21 at 23.20.21 
Weet je? Ik ben hier om aan mezelf te werken. Aan mijn fear of commitment. Ik ben namelijk bang om mezelf te verliezen, als ik me weer ergens aan verbind. Het mooie aan bikram is, dat ik me zo verbonden voel met mezelf, mijn kracht én mijn grenzen, dat ik daardoor ook meer vertrouwen krijg om andere verbindingen aan te gaan. Ik durf mijn hart meer te openen én te volgen. Hoe gaaf is dat?
 

Bepaalde oefeningen zijn er zelfs speciaal voor bedoeld! Je hart openen. Neem de camel pose. Je zit op je knieën, met je handen op je onderrug. Langzaam laat je je hoofd naar achteren zakken, steeds verder en verder, totdat je (in a "perfect" world) met je hoofd je voeten raakt. Mijn streven was om met mijn handen mijn voeten te raken. Iets waarvan ik dacht dat ik dat zeker wel zou moeten kunnen! Maar telkens als deze pose aan de beurt kwam, kwamen er allerlei emoties los en raakte ik lichtelijk in paniek. “What’s happening? I should be able to do this! Easily!” Isabella, een lieve docente stelde me gerust. “It’s normal. Be patient. You are opening your heart... Your body needs to be reminded that it is safe to do that. It takes time. Just wait, you’ll grow into it.” Owwww…
 
Screen Shot 2016-08-21 at 23.20.33

Isabella had gelijk. Inmiddels kan ik hem! De camel! (YAY!) Maar belangrijker nog: het gaat niet om de poses, maar om het proces! De weg ernaar toe. Cliché, maar daardoor niet minder waar. Het feit dat ik er BEN, en mijn stinkende best doe. “The biggest present is the present!” hoorde ik Jeane (nog zo’n awesome docente) zeggen. True that! Wanneer ik na een les in shavasana (a.k.a. corpspose - als in dood op de grond liggen - CHILL) lig uit te puffen/na te genieten bedank ik mezelf dat ik gegaan ben. Bikram is an act of love. I did it! Good for me.
 

Gisteren stuurde ik de leuke Rotterdammer een berichtje om hem te bedanken voor de tip. Ik weet nog steeds niet precies waar het heen gaat allemaal, maar dankzij bikram heb ik wel mijn thuis gevonden. Zet je schrap voor de meest yogi uitspraak die waarschijnlijk ooit uit mijn toetsenbord zal vloeien....  “My body is my tempel..!”
En, lieve mensen, bikram is de sleutel! ("No you DIDNT!" – "Yes I did.")

 Screen Shot 2016-08-21 at 23.20.43

SO YOU GUYS: Als je de kans krijgt: BIKRAM YOGA. Gewoon doen. Ik heb er nu 10 lessen opzitten en ik voel me so much better! Believe me. You’ll thank yourself later. Kleine warning: IEDEREEN is welkom, maar het is niet voor watjes! Probeer de eerste les te overleven. En nee, dat is geen overdreven statement. Zelfs de getalenteerde en enthousiaste Lydia (eigenaresse van de toko) vertrouwde me toe dat ze tijdens haar eerste bikramles gewenst had dat ze uit de studio de straat op kon kruipen, zodat een auto haar uit haar lijden kon verlossen hahaha! (Love her sence of humor!) Na de eerste les is het een kwestie van zo veel mogelijk gaan tijdens je introweek en daarna....

(Op z'n Barry Stevens:) "Vooral doorgaan!" Mijn first week is inmiddels voorbij, maar ik wil nog helemaal niet stoppen... Eigenlijk wil ik nooit meer zonder! Oeps, volgens mij ben ik verslaafd! (But that ain't a bad thing, right?) I am not gonna lie: bikramyoga kost vrij veel tijd en geld en ik moet gaan verzinnen hoe ik dit ga aanpakken, maar, zoals eerder gesteld: "Alles kan, als jij het laat gebeuren!" Kortom, het is even investeren, maar dan héb je ook wat. A new and improved Aukje. ZEN! Ik durf zelfs te zeggen: het is de commitment meer dan waard. Like I said: deze bikram newbie is in LOVE. Come what may... Bring it on! :)
 
Namasté!

Voor meer prachtige verhalen bezoek Aukje's blog


undefined

SPECIAL EVENT WITH ESAK GARCIA

Posture Workshop €40 BUY NOW
Intermediate Class €20 BUY NOW 
Both €50 BUY NOW


POSTURE CLINICS with lydia

Each clinic is €30 BOOK NOW
OR €100 for 4 clinics BOOK NOW
 
Everyone is welcome to every clinic.

RESERVEER NU - FOCUS/BREATH
9 & 10 SEPTEMBER